19 Şubat 2008 Salı

kosova'nın bagımsızlık haberi dünya gündemine oturdu


Avrupa "nın bir zamanlar en güçlü ülkelerinden olan Yugoslavya , emperyalizmin dayattığı "yeni dünya düzeni" sayesinde şehir devletlerine bölündü. Bağımsızlığını ilan edenler kervanına önceki gün Kosova da katıldı. Otomobilleriyle zafer turuna çıkan gençler, egemenliklerini (!) ABD bayrakları dalgalandırarak kutladı.

* Taşıdıkları bayraklara bakın...

Benzer bir fotoğraf, özgürleştirilen (!) Irak "ta da çekilmişti. İşbirlikçi ajanlar sayesinde devşirilen gençlik , sudan bahanelerle ülkelerini işgal eden, doğal kaynaklarına el koyan, babalarını hapse atıp işkenceden geçiren, annelerine ve kız kardeşlerine tecavüz eden Conileri, ABD bayraklarıyla karşılamışlardı.

Kosova sancısı!

Sırbistan "dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Kosova "nın tanınıp tanınmaması ülkeleri böldü

Önceki gün bağımsızlığını ilan eden Kosova "nın Başbakanı Haşim Taçi , Kosova "nın "tanınması " için dünyadaki tüm hükümetlere birer resmi belge gönderdiklerini belirtti. Taçi bu açıklamayı yaparken Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları da bu ülkenin tanınması konusunda uzlaşma aradı. Bazı AB ülkelerinin bağımsızlığı tanımaya karşı çıktığı belirtiliyor. Kosova örneğinden yola çıkılarak kendilerinin de bölünebileceğinden korkan bir çok ülke, Kosova "nın bağımsızlığını tanımayacaklarını şimdiden açıkladı. Rusya BM Güvenlik konseyi"ni acil toplantıya çağırarak, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Güvenlik Konseyi "nde sert tartışmaların ardından bu konuda bir uzlaşma çıkmadı.

Türkiye tanıdı

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan , yazılı bir açıklama yaparak bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan eden Kosova "nın Türkiye tarafından tanındığını söyledi.

Tanıyanlar

Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya , Fransa , İngiltere ve İtalya Kosova "yı tanıyacaklarını ilan etti. Diğer AB ülkeleri ise henüz beklemedeler. ABD daha önceden Kosova "yı tanıyacağını zaten duyurmuştu. ABD Başkanı George Bush da, dün yaptığı açıklamada, "Artık Kosova bağımsız. Bu ülkeyi tanıyacağız" dedi.

Tanımayan ülkeler

Bazı ülkeler daha şimdiden Kosova "nın bağımsızlığını tanımayacaklarını açıkladılar. İşte bu ülkeler:

* RUSYA

Moskova , bunun ABD oyunu olduğunu belirterek, Balkanlar "dan Kafkaslar "a oradan Orta Doğu "ya kadar bölgenin küçük devletlere bölünmek istendiğini düşünüyor.

* ÇİN

Pekin yönetimi Kosova "nın tek yanlı bağımsızlık ilanından endişe duyduklarını ve şu anda tanımalarının mümkün olmadığını duyurdu.

* AZERBAYCAN

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Şubesi Başkanı Hazar İbrahim , "Kosova "nın bağımsızlık ilan etmesi uluslararası ilkelere aykırı ve yasa dışı" dedi.

* SLOVAKYA

Slovakya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bratislava "nın bu aşamada Kosova "nın bağımsızlığını tanımayı düşünmediği bildirildi.

* SRİ LANKA

Sri Lanka , Kosova "nın bağımsızlık ilanının, dünya genelinde bir örnek teşkil etmesinden ve uluslara zarar vermesinden kaygı duyduğunu açıkladı.

* VİETNAM

BM Güvenlik Konseyinin daimi olmayan üyesi Vietnam , Kosova "nın bağımsızlığına karşı olduğunu açıkladı.

* Romanya

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu , Kosova "nın tek yanlı bağımsızlık ilanını, ülkesinin "hukuk dışı bir eylem" olarak niteledi.

* MOLDOVA

Transdinyester ile sınırlarında ayrılıkçılık sorunu yaşayan Moldova da bağımsızlık ilanının "Avrupa "da istikrarı bozucu bir etken" olacağını bildirdi.

Önceki gün Başbakan Taçi "nin bağmsız olduklarını açıklamasının ardından şenlikler düzenlendi. Şenliklerde ortaya çıkan görüntü, Kosova "nın ABD mandası olacağını işaret ediyor.

Yaşlı bir Kosovalı eline ABD bayrağını alarak, sözde bağımsızlık gösterilerine katıldı.

Türk Elçiliğine taşlı saldırı

Sırbistan "da Kosova "nın bağımsızlık ilanına karşı protesto eylemleri düzenlendi. Gösteriler sırasında Türkiye "nin Belgrad Büyükelçiliğinin de taşlı saldırıya uğradığı belirtildi. Bu arada, Sırbistan "da, Kosova Başkanı Fatmir Seydiu , Başbakan Haşim Taçi ve Meclis Başkanı Yakup Krasnici hakkında, "Sırp topraklarında sahte bir devlet ilan etmekten" suç duyurusunda bulunuldu. Suçlamada, "Üç liderin dün Kosova "nın bağımsızlığını ilan ederek anayasa hükümlerine ve Sırbistan "ın güvenliğine karşı suç işledikleri" belirtiliyor.

İkiye bölünecekler!

Uluslararası stratejistler, Kosova "nın ABD ve AB "ye bağımlı bir ülke olacağını belirtiyor. Stratejistler, ABD "nin Orta Doğu "da oynadığı oyunun bir benzerini Balkanlar "da sürdürdüğünü belirtiyor. Buna göre, yakında Irak ile Kosova "nın kaderi birbirine benzeyecek. Irak üçe bölünürken, Kosova da ikiye bölünecek ve ABD mandası altında olacak. İngiliz gazetesi Guardian da başyazısında, "Kosova "da yaşayan en az 120 bin Sırp bağımsızlık ilanını tanımayacak. Bunların neredeyse yarısı İbar Nehri"nin güneyinde dağınık halde Nato koruması altında yaşıyor. Eğer bölge yeniden bölünürse, sınır da işte bu nehir olacak"

Hiç yorum yok: