19 Şubat 2008 Salı

Kapatılacak beldelerin başkanları isyanlarda

AKP iktidarının kapatarak, birleştirerek ’mahalle’ye dönüştürmek istediği belde belediyelerinin başkanları isyan halinde. Geçen hafta sonu Ankara ’ya giden 150’ye yakın belde belediye başkanı, CHP ve MHP meclis gruplarını ziyaret etti; ilginçtir AKP bu başkanlara randevu bile vermedi.

CHP ve MHP yönetimlerinden ’destek’ bulan belediye başkanlarından AKP ’li olanların, kendi partilerinden randevu alınamamasına tepkili oldukları söyleniyor.

Bu gelişmeler olurken imzaya açılan tasarı ile Bakanlar Kurulu dün akşam 3225 olan belediye sayısının 2100’e düşürüleceğini bildirdi. 16 Büyükşehir ’e bağlı 283 ’ilk kademe belediyesi ’nin kaldırılması kararlaştırıldı. 8’i İstanbul ’da 42 yeni ilçe kuruluyor. Bunlar; Arnavutköy , Ataşehir , Başakşehir , Beylikdüzü , Çekmeköy , Esenyurt , Sancaktepe ve Sultangazi... Eminönü , Fatih ilçesine katılıyor. Ankara ’da sadece Pursaklar ilçe olurken, Çankaya sınırlarına dokunulmadığı belirtildi.

Erzurum ’daki iki yeni ilçenin adları Palandöken ve Yakutiye oldu; Dadaşkent ’le birleştirilerek ’Aziziye ’ adı verileceği söylenen Ilıca ise konumunu korudu.

Kaldırılacak yaklaşık 1200 belde belediyelerinde yaklaşık 15 bin resmi memur bulunuyor. Buna taşeron olarak hizmet veren yerel çalışanlar dahil değil. Bu beldelerde en az 9 belediye meclis üyesi bulunduğu hesabıyla 12.000’den fazla ’seçilmiş’ parti üyesi bulunuyor. Bunların görevi yeni yerel seçimlere kadar sürecek; memurlar ise başka kadrolara aktarılacak.

Partisi bizde saklı bir belediye başkanı, "AKP ’nin böyle bir hazırlığına karşı, ne yapmak istediklerini öğrenmek istediğimiz iktidar partisi meclis grup yöneticilerinin randevu vermemelerini, Tayyip Bey ’in korkusuna bağlıyoruz. AKP ’de parti içi demokrasisi yok, Tayyip Bey ’in söyledikleri sanki ’dini bir hüküm’ gibi algılanıyor; hiçbir görüş tartışılmıyor. Böyle kararın gerekçesini kendi partilerinin başkanlarına bile anlatmaktan çekiniyorlar. Çünkü ne yapmak istediklerini kendileri de bilmiyorlar. Samimi bir durum değil bu. Bir yapboz oyunu" diyor.

JANDARMADAN KURTULMAK

AKP ’nin kafasının gerisinde bir başka gerçeğin olduğu öne sürülüyor:

Jandarma denetiminden kurtulmak.

İstanbul ve Kocaeli il sınırlarının, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olduğu dikkate alınırsa bu iddiaya hak vermemek olanaklı değil. Örneğin, 8 belde ve 20 köyün bağlı olduğu Silivri , 5 belde ve 20 köyün bağlı olduğu Çatalca ’da, köy sınırları jandarmaya ait bulunuyor. Bu belde ve köyler ilgili ilçelere bağlandığında idari anlamdaki asayiş yönetimi jandarmadan polise geçecek.

Bir belediye başkanının yorumu şöyle: "Bu kanunla, asker bölgelerinin güvenlik hizmetleri polise geçecek... Jandarmanın yolsuzluk, kaçakçılık ve hırsızlık olayları karşısında gösterdiği özen ve hassasiyetini, siyasi kadronun emrindeki polis gösterebilecek mi? Ama esas olan AKP ’nin, özellikle İstanbul ’dan jandarmanın denetiminden uzaklaşmak istemesidir; kafaların ardındaki esas niyet budur."

Türkiye ’de her partinin belde belediye başkanlarının bu haftadan itibaren gruplar halinde tepkilerini iletmek üzere Ankara ’da meclis gruplarını ziyarete devam edecekleri öğrenildi.

İmar ruhsatı

’BÜYÜKŞEHİR göz şamartıyor’ (15.2.2008) yazısına arsa sahibi Ayhan Yazkan’dan yanıt: Pendik Doğu Mahallesi , 98 pafta 2324 ada, 189 ve 202 no’lu parseller, akaryakıt istasyonun uygulanması esnasında bu arsalar mecburen birbirine tevhid edilmek zorundadır. Bu durumda 189 ve 202 nolu parseller toplamı, yani akaryakıt istasyonu alanı 1.485 M’2 olacaktır. Diğer bir ifadeyle meri planda arsa 1.485 M’2 ’dir. Söz konusu parsellere plan tadilatı müracaatım 2001 yılıdır. Bu tarihte akaryakıt istasyonu metrekare şartı 1.000 M’2 ’dir. Daha sonra 2004 yılında petrol piyasası kanunuyla bu şart 1.200 M’2’ye çıkarılmıştır. Dosyamızda haberde belirtildiğinin aksine hiçbir menfii kurum ve görüş yoktur.

Biliyor musunuz

DEMOKRAT Parti ile ANAVATAN arasında önümüzdeki günlerde ’sürpriz’ gelişmeler yaşanabileceğinin konuşulduğunu, bu arada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ’in yakın çevresinin bu yeni oluşumu dikkatle izlediğini... ŞİŞLİ Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ’ün, İstanbul ’da Atatürk Havalimanı ’nda karşılaştığı, eski parti arkadaşı CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sevigen ’e, "Sayın Baykal , Şişli Belediye Başkanlığı ’nın yeniden kazanılmasını istediğine göre karşıma rakip olarak çıkabilirsin" diye takıldığını... 8 saat süren CHP Bursa İl Kongresi ’nde, Mehmet Sevigen ’in desteklediği ancak Baykal ’ın karşı çıktığı Gürhan Akdoğan ’ın 299 delegenin oyuyla il başkanı seçildiğini, rakibi Ahmet Memişoğulları’nın ise 283 oyda kaldığını; İzmir ’de, Baykal ’ın bizzat hazırladığı listeyle gidilen il başkanlığı seçimini atanmış başkan Kemal Karataş ’ın 421 oyla kazandığını... SAMSUN il kongresini, genel merkez muhalifi Haluk Koç ’un desteklediği İhsan Kalkavan ’ın 206 oyla kazandığını, mevcut başkan Yüksel Türkoğlu ’un ise 189 oyda kaldığını...

GÜNÜN SÖZÜ

"İstanbul Sulukule bölgesinde ’acil kamulaştırma’ ile evlerimiz ellerimizden alındı, rant kapısı açılarak üçüncü şahıslara satıldı. Bizler de 40 km. öteye atıldık. Kamulaştırmada esas kamu yararı olduğuna göre, bu yerler başka kişilere nasıl satılıyor? Satılırsa, emlakçı siyaseti; imar soykırımı olur. Bu planı yapan mimar ve mühendislerin diplomalarını ellerinden almak gerekiyor. Bizler, Sulukule ’de insan hakları ve hukuk nizamı istiyoruz."

(Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük)

Migros da gittiğine göre

MİGROS ’un satılmasıyla alışveriş edecek yer kalmadı. Bütün büyük marketler ya yabancıların elinde ya da ’din tacirleri’nin kıskacında... Bir yandan irticaya karşı çıkıyoruz ve tam bağımsız Türkiye için mücadele ediyoruz, diğer yandan ellerimizle irticayı ve emperyalizmi destekliyoruz.

Bunların marketlerinden aldığımız her 100 YTL ’lik alışverişin 30 lirası rejim karşıtlarına gidiyor.

Ama çaremiz yok. Çünkü başka hiçbir seçenek yok.

Şimdi sormak istiyorum. Geçmişte satılan ’Ordu Pazarları ’nın, yeniden TSK mensupları için açılması düşünülemez mi? Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ne düşünür?

Yasemin SEVGİ

Allah ’ım bizi neden kel yaratmadın

BİZ kadınları özenerek yarattın.

Annelik payesi verdin ve ’cennet anaların ayakları altındadır’ dedin .

Kadın ve erkek eşittir dedin .

Nasıl oluyor da, bu erkekler bize bu eziyeti yapıyorlar.

Neden bizi ’kel yaratmadın’ Allah ’ım .

S.H.-ANKARA

2008-02-19 04:23:12 Hürriyet

Hiç yorum yok: