20 Ocak 2008 Pazar

tv dizileri hem izlenme,hemde şikayette reyting rekorları kırdı

AA - ANKARA - Televizyon izleyicisi her gece müptelası olduğu yerli dizileri bir yandan reyting rekortmeni yaparken bir yandan da şikâyet yağmuruna tuttu.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 444 1 178 numaralı iletişim merkezine geçen yıl 26 bin 845 başvuruyla en fazla diziler şikâyet edildi. Dizileri, 20 bin 135 şikâyetle reklam kuşakları, 12 bin 229 şikâyet başvurusuyla da 'direnç yarışmaları' izledi. Dördüncü sırada ise 9 bin 646 şikâyetle haber bültenleri yer aldı. Magazin programlarıyla ilgili de 6 bin 24 şikâyet geldi.

Aile ilişkileri beğenilmiyor
Yerli dizilerle ilgili başlıca şikâyetler şöyle:
# Şiddet içerikli görüntülere yer verilmesi.
# Çocukların izleyeceği saatlerde yayımlanan programlarda, toplumun yapısına uymayan aile ilişkileri sunulması.
# Alkol ve sigara kullanılan sahnelere çok fazla yer verilmesi.
# Bölgesel kültürlere dayalı mesajlar olması.
# Gençler için hazırlandığı belirtilen okul dizilerinde şiddete yer verilmesi ve eğitim açısından sakıncalı sahnelerin yer alması.
# Sihir ve büyü içerikli dizilerin çocukların ruhsal dengelerini bozması.
# Silah kullanımının yaygın olarak gösterilmesi.

Reklamlar fazla cinsel içerikli
Reklamlarda ise daha çok içerik ve zamanlamadan yakınma geldi. Özellikle fındık, parfüm, jilet, prezervatif, dondurma, içecek ve giyim reklamlarında cinsel içerikli görüntülere yer verilmesinden rahatsız olduklarını belirten izleyiciler, ailece izledikleri dizilerin
arasına giren bu reklamlar yüzünden 'mahcup duruma düştüklerini' belirtti. Bir şikâyet konusu da çocukların, kendilerinin kullanmayacakları ürün reklamlarında bile gösterilmesi. Vatandaşlar, çocuk bezi reklamlarının da çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini düşünüyor. İzleyicilerin en fazla şikâyet ettiği konulardan biri de haber ve haber programlarının reklamlarla bölünmesi, ayrıca haberlerin magazinleştirilmesi.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

lütfen kenanla lamia evlensin

Adsız dedi ki...

kenan seni seviyorum